Over hypotheken

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast bruto bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing.  Aan het begin van de looptijd van uw hypotheek betaalt u veel rente en weinig aflossing. 

De rente voor de eigen woning schuld is aftrekbaar. U ontvangt derhalve veel belasting terug. Tijdens de looptijd lost u af, waardoor uw hypotheekschuld daalt. De bruto maandlast blijft gelijk. Doordat u steeds minder rente betaalt lost u steeds meer af en daalt uw hypotheekschuld, maar stijgt uw netto maandlast (aflossing is immers niet fiscaal aftrekbaar terwijl rente dit meestal wel is).

De annuïteitenhypotheek was tot ongeveer 1990 een van de meest voorkomende vormen. Met de komst van allerlei andere (voornamelijk fiskaal vriendelijker vormen) is de annuïteitenhypotheek niet meer zo geliefd.
Wat zijn de voordelen?  Zekerheid. Uw schuld lost u tijdens de looptijd al langzaam af. U blijft dus niet met een schuld zitten.

Wat zijn de nadelen?
Hoewel de annuïteitenhypotheek populair is geweest (vooral bij gebrek aan beter), moet u tegenwoordig, afgezet tegen de huidige mogelijkheden, met een aantal minpunten rekening houden. U profiteert veel minder van het belastingvoordeel dan bij enig andere hypotheekvorm. Daardoor is de annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd netto meestal een stuk duurder dan een andere vorm.

Voor wie?
Indien u zeker weet op relatief korte termijn (3 of 5 jaar) naar het buitenland te vertrekken, dan kunt u overwegen om annuïteitenhypotheek af te sluiten. U hoeft dan wellicht geen levensverzekeringen te sluiten en weet zeker dat u, al is het bescheiden, aflost op uw hypotheek.