Over hypotheken

Aflossingsvije hypotheek

Met de aflossingsvije hypotheek hoeft u de lening op uw woning pas af te lossen op het moment dat u uw huis verkoopt dan wel aan het einde van de looptijd van de hypotheek, doorgaans 30 jaar. Bij deze hypotheekvorm betaalt u alleen rente, die aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting, mits het een eigen woning schuld is. De aflossingsvrije hypotheek kan meestal tot 90% van de executiewaarde van de woning verstrekt. Al hoewel er ook één geldverstrekker is die alles aflossingsvrij verstrekt.

Aan het einde van de looptijd van de hypotheek blijft de hypotheekschuld bestaan. U dient zelf te zorgen voor aflossing van de hypotheek of u kunt onder bepaalde voorwaarden de hypotheek verlengen. Afhankelijk van de looptijd kan de hypotheekrente niet meer aftrekbaar zijn. Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening. U lost echter niets op de lening af.

Wat zijn de voordelen?
Lage lasten op korte termijn want op de lening wordt niet aflost.

Wat zijn de nadelen?
Omdat u niet aflost blijft u een hypotheek houden totdat u het huis verkoopt. Zolang u in uw huis blijft wonen komt u nooit uit de schulden. Op lange termijn zijn de lasten doorgaans erg hoog omdat u niet aflost. Tevens is de hypotheekrente maar 30 jaar aftrekbaar.
Indien uw inkomen of de waarde van de woning aan het einde van de hypotheek niet voldoende is moet u de woning wellicht verkopen.

Voor wie?
Een geheel aflossingsvrije hypotheek kan interessant zijn bij een aan- of verbouw van uw woning indien u voor slechts een klein deel uw woning hypothecair belast. Omdat u deze investering in het huis steekt stijgt de waarde van het onderpand. Een andere optie is wanneer mensen op latere leeftijd verhuizen naar een andere woning en een behoorlijk gedeelte eigen geld inbrengen. Dan nog is het aan te raden u hier goed over te laten inlichten, want dit is niet altijd financieel voor u de beste optie.